მამულ-დედული
"დაბადების დღეზე ჩემს შვილს ჭუჭული აჩუქეს. მაშინ გვეგონა, მართლა იხვის ჭუჭული იყო, თუმცა რომ გაიზარდა, გაირკვა, რომ ბატი ყოფილა. ახლა სახლში გვყავს თეთრი, დიდი, ძალიან ლამაზი და ჭკვიანი ბატი. ტასიკო კი ჰქვია, მაგრამ არ ვიცით, დედალია თუ მამალი"
08-01-2018
დაწვრილებით...
ჩაის პლანტაციისთვის ნაკვეთის მომზადება შრომატევადი საქმეა
08-01-2018
დაწვრილებით...
მეცხვარეობა საქართველოში საპატიო და ღირსეულ საქმედ იყო მიჩნეული. მეცხვარე დღესასწაულსაც კი ცხვარში ატარებდა და ხშირად შობა-ახალი წლის დღეებშიც ოჯახს იყო მოწყვეტილი. როგორ ხვდებოდნენ და ხვდებიან ახალ წელს მეცხვარეები და მათი ოჯახები? გვესაუბრება ეთნოლოგი, პროფესორი გიორგი ცოცანიძე.
03-01-2018
დაწვრილებით...
"დიდი სიხარულით მეპატიჟებიან მეკვლედ - დავცადეთ, კარგი ფეხი გაქვსო" "გოგონას დაბადებამ ჩემ გარშემო ყველა და ყველაფერი სიხარულით, სიყვარულით და ბედნიერებით აავსო, ეს ამ პატარამ უკვე მოახერხა"
03-01-2018
დაწვრილებით...
დღეს ევროპასა და ამერიკაში ხელოვ­ნურ ნაძვზე უარს ამბობენ და ახალ წელს ბუნებრივი ხით ზეიმობენ. აბა, გამოი­ცანით, რომლით? ამბროლაურის სოფელ თლუღის სოჭით! ამ სოჭის თესლი უცხოეთში უკვე წლებია მიაქვთ, ახარებენ და საშობაოდ ყიდიან
02-01-2018
დაწვრილებით...
"კვირის პალიტრის" 2016 წლის 1-ლი თებერვლის ნომერში სოსო მექვევრიშვილი გაეცნო სტატიას: "ბაკურციხელ "ნიფნიფებს" "მგელი" ვერას დააკლებს" - როგორ ავაშენოთ ნამჯის სახლი". წერილში გიამბობდით ორ ადამიანზე, რომლებიც თბილისიდან საცხოვრებლად სოფელში გადავიდნენ და იქ საკუთარი ხელით ნამჯის სახლი ააგეს. რესპონდენტები - დავითი და თინა - სოსო მექვევრიშვილმა მოძებნა, მათი რჩევები მოისმინა და რამდენიმე წლის ოცნებაც აიხდინა."ნამჯის აშენების ტექნოლოგიას ვეძებდი, "კვირის პალიტრაში" სტატია წავიკითხე, რომ ზემო ბაკურციხეში ვიღაცებმა ნამჯის სახლი ააშენეს. მეც ავდექი და ბაკურციხეში წავედი"
25-12-2017
დაწვრილებით...
ცოტნე შერმადინი ახალგაზრდა მეღვინეა, ქვევრის შესანიშნავ ღვინოს წურავს­ - ორგანულსა და ჯანმრთელს. ცოტნეს ქვევრთან ატენის პაპისეული მარანი და მოხდილი ქვევრიდან ამოვარდნილი ღვინის სურნელი აკავშირებდა.
25-12-2017
დაწვრილებით...
"უამრავი­ ნაძვის ხე მაქვს შექმნილი - ნოტებისგან, დაპრესილი ქაღალდისგან, ხელოვნური ვარდის ფურცლებისგან, მატყლისგან..."
19-12-2017
დაწვრილებით...
"ჩაიოტის სამშობლოში ამ მცენარისგან დამზადებული კერძები თითქმის ყველა მენიუშია შეტანილი. ჩაიოტის ნაყოფისგან ოზურგეთის საკონსერვო ქარხანაში ამზადებდნენ საუკეთესო მწნილს, რომელიც მუდმივად გადიოდა რუსეთსა და ყოფილ საბჭოთა ქვეყნებში. სამწუხაროდ, ეს წარმოება დღეს გაჩერებულია და ამ კულტურასაც საქართველოში იშვიათად ნახავთ. თუმცა, ვინც მისი მოყვანით დაინტერესდება და გაამრავლებს, მოგებული დარჩება"
18-12-2017
დაწვრილებით...
"ხილადაც რომ მიირთვათ, მაშინვე დარწმუნდებით ამ ჯიშის განუმეორებლობაში, თითქოს ბუნებას მთელი თავისი შარბათი ამ პატარა მარცვლებში ჩაუტევია" "ღვინის ამოღ­ება-ამოსვლა მზის ამოსვლას უნდა ჰგავდეს"
18-12-2017
დაწვრილებით...
"თოვლმა ამ ყვავილის სილამაზე შესაძლოამთლიანად დაფაროს, მაგრამ ყინვა და თოვლი ვერაფერს აკლებს""3-4 გრადუს ყინვაზე ლიმონი და ფორთოხალი ფუჭდება, 8-ზე კი უკვე ნადგურდება. მინუს 10 გრადუსის ქვემოთ მანდარინიც აღარ ვარგა. თუ წინასწარ, თავის დაზღვევის მიზნით არ შეფუთავთ, მაშინ ამინდის პროგნოზს თვალყური უნდა ადევნოთ და ამის მიხედვით იმოქმედოთ"
11-12-2017
დაწვრილებით...
"ქართულ სახვნელ-საკვეთელს სხვადასხვა ზომა, ფორმა და სახელი ჰქონდა"
11-12-2017
დაწვრილებით...
"2014 წლიდან მუშაობს თანამედროვე ტექნოლოგიით აღჭურვილი საოჯახო ტიპის საწარმო. აქ ჩურჩხელასთან ერთად ხილის ჩირსაც ვამზადებ"
04-12-2017
დაწვრილებით...
"ექვსი წელია, ერთად ვართ. ჩვენი ყველაზე დიდი ნატვრა შვილია და იმედია, ეს ოცნება აგვისრულდება"
04-12-2017
დაწვრილებით...
"მოსავლიდან არც ერთი ცალი არ გამიყიდია, მიხარია, რომ ვარიგებ"
04-12-2017
დაწვრილებით...
"საქმე დაიძრა და ადამიანები, რომლებიც ამ პურს დღესაც ყიდულობენ, დარწმუნებული არიან, რომ მხოლოდ ქართული ხორბლისგან გამომცხვარ ნამდვილად ჯანსაღ პურს მიირთმევენ"
27-11-2017
დაწვრილებით...
"საკუთარი სახლი მაქვს, კოხტა ეზოთი და ტერასა ქოლგით, სადაც ქოთნებში ბევრ მცენარეს ვახარებ და ისინიც იქაურობას ალამაზებენ"
27-11-2017
დაწვრილებით...
"რემეზი ბუდეს გულმოდგინედ ქსოვს მატყლისა და მცენარეებისგან. როგორც წესი, რემეზის ბუდე ხის ტოტებზეა ჩამოკიდებული და შთამბეჭდავი სანახავია"
27-11-2017
დაწვრილებით...
"ძელშავის ღვინო მოწითალო და თხელი დგება, ნაკლები ტანინი აქვს, გრადუსიც დაბალი და ლხინს უგრძელებს კაცს. ასე გგონია, ჩაფით რომ დალიო, არ დაგათრობს, თუმცა სულ ტყუილად"
27-11-2017
დაწვრილებით...
"2010 წელს შესაძლებელი გახდა კერამიკის უძველეს ჭურჭელზე დატოვებული მტვრის შემადგენ­ელი ნივთიერებების 500-ჯერ გადიდება და გაირკვა, რომ ეს მტვერი სწორედ ღვინისა იყო. ჭურჭელი დაახლოებით ქრისტეს შობამდე 6000 წლის გახლდათ, შესაბამისად - მასში ჩასხმული ღვინოც. ასე დადასტურდა, რომ ჩვენ ღვინო უკვე 8000 წლის წინ გვქონდა..."
20-11-2017
დაწვრილებით...
თქვენი აზრით, საჭიროა თუ არა  ლუსტრაციის კანონის მიღება?
თქვენი აზრი მნიშვნელოვანია!
თქვენი აზრით, საჭიროა თუ არა ლუსტრაციის კანონის მიღება?
გაზეთის სტატია. მიიღეთ წვდომა
გაზეთის სტატია. მიიღეთ წვდომა
გაზეთის სტატია. მიიღეთ წვდომა
თვის კითხვადი სტატიები