მამულ-დედული
კახეთში რთველისთვის სამზადისი დაწყებულია. საქართველო ოდითგან მევენახეობა-მევიღინეობის ქვეყნად მიიჩნევა, თუმცა ჩვენში ცოტამ თუ იცის რა სასარგებლო თვისებები აქვს ყურძენს.
08-09-2017
დაწვრილებით...
პირველი ქართველი, რომელმაც ქვევრში ქართული ვისკი გამოხადა
04-09-2017
დაწვრილებით...
"ტენილი ყველი მესხური ჩეჩილის უფრო ძვირფასი და გემრიელი სახეობაა. მის დამზადებას დიდი ჯაფა და დრო სჭირდება"
04-09-2017
დაწვრილებით...
"დეკორაციების გაკეთებას დიდი დრო სჭირდება, ზოგჯერ ნერგი წლების განმავლობაში უნდა კრიჭო, რომ სასურველი ფორმა მიიღო""რომ ვფიქრობ, რა დღეშია ჩვენი ბუნება, არც მენერგემ უნდა დაისვენოს ნერგების გამოყვანით და არც ხალხმა დარგვით. სხვა გამოსავალი არ გვაქვს, თუ ბუნების გადარჩენა გვინდა"
28-08-2017
დაწვრილებით...
"აზიურ ფაროსანას უკლებლივ ყველა უნდა შეებრძოლოს - თითოეული ოჯახი, თითოეული გლეხი და ფერმერი. როცა თავიანთ ნაკვეთებსა და ეზოებში გაანადგურებენ, იმდენად აღარ გამრავლდება"
28-08-2017
დაწვრილებით...
"ფრის უმაღლესი ხარისხის, დაბალშაქრიანი და მშრალი მასის მაღალი შემცველობის კარტოფილი სჭირდება. ასეთი ჯიშები საქართველოში მხოლოდ რამდენიმეა, რომლებიც, ძირითადად, ახალციხეში ითესება""გათლისა და გარეცხვის შემდეგ, კარტოფილი გადის საჭრელ დანადგარში, ეცლება სახამებელი, შემოწმების მერე სანახევროდ შეიწვება და შედის მაცივარში შოკგაყინვისთვის..."
28-08-2017
დაწვრილებით...
"13 წელი ვიყავი ამერიკაში, ვისწავლე იმ მცენარეების გამოყვანა, რომელთა ფასი მსოფლიო ბაზარზე გამუდმებით იწევს, ჩამოვიტანე ჩემს სამშობლოში და ბაღები გავაშენე. ეს ყველაფერი საკუთარი ხარჯით, ერთი თეთრიც კი არ მოუცია არავის"
28-08-2017
დაწვრილებით...
"სტალინის ქვევრი დღესაც გვაქვს შენახული. ამ ქვევრს წლების მერეც ვიყენებდით, მაგრამ ბოლო დროს - აღარ. ბევრი ღვინო არ გვაქვს და აღარ ვაწუხებთ ქვევრს"
21-08-2017
დაწვრილებით...
"კაკაბს არც დასაკლავად გავყიდი და არც გავაჩუქებ"
21-08-2017
დაწვრილებით...
"როცა გვაქვს ადგილობრივი, ჯანმრთელი ხორბალი, რატომ უნდა ვიყიდოთ სხვისი პური?"
21-08-2017
დაწვრილებით...
"ბოლოკის ნერგი 5 სანტიმეტრი სიმაღლის მაინც უნდა იყოს. გაზაფხულზე, მარტის ბოლოს, ან აპრილის დასაწყისში, ღია გრუნტში უკვე წამოზრდილი ნერგები გადააქვთ. კვლებს შორის მანძილი 15-20 სმ უნდა იყოს, ხოლო მცენარეებს შორის - 5-8 სმ"
21-08-2017
დაწვრილებით...
"დილით ძროხებს მოწველის, მერე გარეკავს... 5-6 წლისა უკვე ფერმაში რჩებოდა და ყველანაირ საქმიანობაში ერთვებოდა. მას მერე, რაც ლევანის პაპამ სოფელთან ახლოს ფერმა გააშენა, შვილიშვილი დროს თითქმის სულ იქ ატარებს. საქონლის მოვლა მისი საყვარელი საქმეა და ძროხებსაც სახელებს არქმევს..."
14-08-2017
დაწვრილებით...
ბრიუსელის კომბოსტო მრავალ ქვეყანაში პოპულარული ბოსტნეული კულტურაა. ეს ჯიში ბელგიელმა სელექციონერებმა გამოიყვანეს, ბელგიიდან კი საფრანგეთში, გერმანიასა და ჰოლანდიაში გავრცელდა. მისგან უამრავ გემრიელ და სასარგებლო კერძს ამზადებენ, ძალიან გემრიელია ბრინჯთან, წვნიანში და ცალკე შემწვარიც.
14-08-2017
დაწვრილებით...
"აქ სახლები მეგობრებმა ერთდროულად შევიძინეთ და ერთმანეთის გვერდით ვართ, წლების განმავლობაში ოჯახებით ვმეგობრობთ და ტრადიცია გვაქვს - შობას აქ ვხვდებით"
07-08-2017
დაწვრილებით...
საქართველოში საზამთრო პოპულარული ხილი იყო უკვე XII საუკუნეში და მას მელსაპონენს, აგრეთვე, ყარფუზსა (აღმოსავ­ლეთში) და ხაბურზაკს (დასავლეთში) უწოდებდნენ"მუხიანური და კახური საზამთროები მოიძია და აღმოაჩინა სოფლის მეურნეობის სამინისტროს სამეცნიერო-კვლევითმა ცენტრმა. რაც შეეხება სოხუმურ საზამთროს, არის საშიშროება, რომ დაიკარგოს"
07-08-2017
დაწვრილებით...
"ჩვენს ბუნებრივ პირობებში ცის­არტყელა კალმახი ქვირითს ვერ დაყრის, ამისთვის ტარდება თევზის "მოწველა"
31-07-2017
დაწვრილებით...
რეზო სანიკიძეს სამეგრელოში, სენაკის მუნიციპალიტეტის სოფელ ლეძაძამეში 2 წელიწადია, ძირძველი ქართული ჯიშისა და ჯილაგის კამეჩების ფერმა აქვს.
24-07-2017
დაწვრილებით...
"ქართული ხორბლის ყანებს, სამწუხაროდ, დღეს ფასი არა აქვს, მაგრამ მკისას მოზღვავებულ ოქროსფერ ხორბალს რომ ვუყურებთ, ამ განცდას არაფერი შეედრება - ჩვენი შრომის შეუფასებელი საფასური ესეც არის"
24-07-2017
დაწვრილებით...
"ქალაქი ისეთი ჩაკეტილი და ნაცრისფერი გახდა, მით უმეტეს, ვერაზე, რომ აქ ასეთ სიმწვანეს ვერც კი წარმოიდგენ""აქ ფანტასტიკური დღესასწაულები მოწყობილა. სანამ ძალიან არ აცივდება, ამოსვლა თავისუფლად შეიძლება, თუმცა თოვლშიც თავისებური ხიბლი აქვს. აქ ყოფნა წელიწადის ნებისმიერ დროს ნეტარებაა"
24-07-2017
დაწვრილებით...
"21 სული ძროხა გვყავს, მათ შორის 10 მეწველია, ზოგი ბუღაა, ზოგიც ხბო. მესაქონლეობას შარშან, ივლისში მივყავით ხელი. სათიბში მთაში დავდივართ. კიდევ 4 ღორი და 27 ბურვაკი, 2 ცხენი და თხებიც გვყავს. საქონლის მწყემსვაში 5 ძაღლი გვეხმარება - 3 მეცხვარე და 2 მეძებარი"
21-07-2017
დაწვრილებით...
თვის კითხვადი სტატიები